Neispunjeni uslovi za SE

20:29 16. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

PRIŠTINA - Francuska, Nemačka i Italija poručile su u pismu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da Kosovo nije ispunilo uslove međunarodne zajednice po pitanju članstva u Savetu Evrope, s obzirom na to da nije napravljen ni jedan konkretan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), javlja danas Kosovo onlajn.

"Nažalost, koraci koje predlažete ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO i rizikuju dalje podrivanje dijaloga koji vodi Evropska unija", naveli su lideri Francuske, Nemačke i Italije u pismu koje je objavio Albanian post, pozivajući ponovo vlasti u Prištini da razmotre slanje Nacrta statuta za ZSO Ustavnom sudu.

U pismu je ukazano da je Nacrt statuta koji je predstavio specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak solidan model kako treba da izgleda ZSO.

"Prvo, Nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije 'džentlmenski predlog'. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom", poručili su Kurtiju iz Italije, Francuske i Nemačke.

Dostavljanje Nacrta statuta predstavnicima Saveta Evrope, kako su poručili, ne bi predstavljalo korak napred jer "njihovo mišljenje neće biti pravno obavezujuće".

Napredak se, kako je istaknuto, može ostvariti jedino slanjem tog dokumenta Ustavnom sudu.

Povodom Kurtijevog predloga o izradi novog nacrta, konstatovali su da tako nešto ne bi bilo ni primereno ni primenjivo.

"Vaš predlog za pripremu novog nacrta uz konsultacije sa aktuelnim gradonačelncima severnih opština nije ni primeren ni primenjiv zbog trenutnih prilika u ovim opštinama", poručili su Francuska, Nemačka i Italija i naglasili da žele da budu jasni da postoji realan rizik da bez odlučnog napretka u vezi sa ZSO prijava Kosova u Savet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica.

Kretanje napred u skladu sa smernicama koje je predložila Kvinta, kako su dodali, demonstrirala bi se posvećenost pravima manjina, čime bi se ojačala pozicija Kosova i ponovo podstakao dijalog koji vodi EU.

Italija, Francuska i Nemačka istakle su i da iskreno veruju u Kurtijevo liderstvo i u to da će doneti ispravnu odluku.

"Ovo je jedini način da osigurate uspeh vaše prijave. Vaše akcije i odluke u ovom kritičnom trenutku biće odlučujuće za aspiracije Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Lopta je u vašem polju. Iskreno verujemo u vaše vođstvo", navedeno je u pismu, koje je datirano na 15. maj.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala objavila je danas da je uputila pismo predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope kojim se Vlada Kosova obavezala da će pripremiti Nacrt statuta ZSO, odnosno Asocijacije opština sa srpskom većinom. (kraj) vem/mk

Share: